_23B1397
0919_reitsema-and-partners_01_RT_WQ_2200px
0919_reitsema-and-partners_02_RT_WQ_2200px
_23B1426-2
tilleman_20130118-0475_cut_wq
­

Galerie Roombeek

Functie: Wonen
Periode: 2012-2013
Opdrachtgever: particulier
Team: Theo Reitsema, Dennis Weerink, Stephanie Weitering, Gert Kwekkeboom
Partners: Archimedes Bouwadvies, Bouwbedrijf Brevink, Petersen Tegl
Fotografie: Ronald Tilleman, Paul Kozlowski

Locatie & Opgave

In de wijk Roombeek te Enschede is een woning met galerie gerealiseerd. Een bijzonder ruimtelijk ontwerp dat bestaat uit slechts vijf elementen  beschrijft een sequentie van verschillende atmosferen.

De opdracht bestond uit het ontwerpen van een uitnodigende galerie, die van afstand herkenbaar is zonder een reclameaanduiding toe te voegen. Daarnaast moest de woning beschikken over een bijzondere ruimtelijkheid, geluidsdichte privé vertrekken en een minimalistische architectuur.

Concept

Door te kiezen voor een bovenmaatse schaal van de verschillende bouwdelen, een bakstenen plint en de kunst vanaf de straat zichtbaar te maken wordt de galerie aangekondigd.

De woning bestaat uit slechts vijf elementen: een bakstenen plint, twee schijven met daartussen een slaapdoos, glazen wanden en een dak. De woning kent tevens een bijzondere ruimtelijkheid en sequentie. Hij wordt omsloten door de patio welke met de keuken een besloten bakstenen wereld vormt. Via een betonnen opgang komt men in de voorkamer. De zes meter hoge ruimte biedt door zijn volledig glazen gevel uitzicht op de wijk. Op de volgende verdieping bevindt zich de gesloten slaapdoos. Kleine perforaties in de gevel bieden een spannend lichteffect. De climax is de woon/ studeerkamer met een dakterras. Deze biedt een prachtig panoramisch uitzicht over Enschede.

Woongenot

De woning biedt overtuigend meer woongenot door de verschillende atmosferen en het gebruik van het uitzicht of geen uitzicht op de verschillende verdiepingen. De woning en de galerie zijn afzonderlijke ruimtes maar genieten wel van elkaars ruimtelijkheid. De gesloten slaapdoos versterkt deze afzondering.

Gerelateerde projecten

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone