11802_reitsema-and-partners_07_RT_0110
11802_reitsema and partners_03_RT_0095
11802_reitsema and partners_13_RT_0342
thales-masterplan-reitsema-and-partners-architects-03
thales-masterplan-reitsema-and-partners-architects-04
11802_reitsema-and-partners_16_ZEN_WQ_2400px
­

Shared Facility Center

Locatie: Hengelo, Nederland
Functie: Campus, Kantoor, Shared Facility Centre
Bruto vloeroppervlak: – Thales Office: 12.500 m2 – Thales Shared Facility Centre: 3286 m2 (BVO)
periode:  2012 –2014
opdrachtgever: Thales Nederland

Team: LKSVDD architecten, Reitsema & partners architecten, MTD landschapsarchitecten, DWA, Lucassen bouwconstructies, Dura Vermeer Bouw Hengelo B.V, Linthorst installatietechniek, VPT Versteeg, Zenber
Project team: Hans van den Dobbelsteen , Radboud Seckel (LKSVDD architecten),Theo Reitsema (reitsema & partners architecten) en  Frank Meijer (MTD landschapsarchitecten)
,Nico Hofhuis, José Gonzalez, Arent Kappelhoff, Michiel Post, Mark Wiefferink, Chris Haenschen, Martin Jager, Nico Hofhuis, Art Hulleman, Pascal Biemolt, Jos Oude Groote Beverborg, Arent Kappelhoff, Michiel Post en Bas Rollerman, (LKSVDD architecten), Dennis Weerink, Stephanie Weitering, Symen Bouma, Daniël Venneman (Reitsema & partners architecten)
Fotografie: Ronald Tilleman, Zenber
Prijzen: Publieksprijs Beste gebouw van het jaar 2015, Mooiste nieuwe gebouw van Twente 2015

Locatie & opgave

In een integraal ontwerpteam is een ontwerp gemaakt voor een nieuwe campus, die landschap, werken en onderwijs met elkaar verbindt.

Dit ontwerpteam bestaat uit LKSVDD architecten, Reitsema & partners architecten, MTD landschapsarchitecten, DWA installatie- en energieadvies, Lucassen bouwconstructie en Zenber Interieur en Architectuur. Het Shared Facility Centre, dit wordt een centraal trefpunt op de Thalus Campus.

Transparantie

De begane grond is transparant, hier wordt de gelegenheid geboden voor lunch en diner. Op de verdieping bevinden zich de leslokalen, vergaderen conferentieruimten. De gevelbeplating van de eerste verdieping is gebaseeerd op de specialiteit van Thales, nl: ‘het verwerken van complexe data met daarin patronen of juist patroonverstoringen’. Er is een gevel vormgegeven als gevolg van de beweging van de passant een ‘moire-effect’ genereert.

Installatietechniek

Het SFC wordt verwarmd door de restwarmte vanuit de elektronische testruimten in het office gebouw. Door middel van omkeerbare lucht/water warmtepompen wordt het gebouw verwarmt en gekoeld door gebruik te maken van energie in de buitenlucht. Binnen in het gebouw wordt grijswater gebruikt voor de toiletspoeling. De gehele nieuwbouw is voorbereid en uitgwerkt met de nieuwste BIM en LEAN technologieen.

Aan het begin van het ontwerpproces is al een studie uitgevoerd naar kanrijke installatieconcepten en bouwfysica, waarbij duurzaamheid en energiezuinig bouwen de uitgangspunten waren. Ook zijn hierbij de investerings- en exploitatie kosten in beeld gebracht.

Gerelateerde projecten

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone