1605_reitsemaenpartners_tilleman_20170620-0144_web
1605_reitsemaenpartners_tilleman_20170620-0157_web
1605_reitsemaenpartners_tilleman_20170620-0142_web
­

Timmerfabriek WEBO

Project: Timmerfabriek WEBO, Rijssen (NL)

Architect: Reitsema & partners architecten, Rijssen

Interieur: Reitsema & partners interieur, Rijssen

Constructie: Schreuders bouwtechniek, Hengelo

Oppervlakte: 602 m2

Ontwerp: 2015-2016

Oplevering: 2017

Opdrachtgever: Timmerfabriek WEBO
Team: Theo Reitsema, Dennis Weerink,Stephanie Weitering, Jacob Kunst
Aannemer: Timmerfabriek WEBO

Installatie: JGM Installatietechniek

Fotografie: Ronald Tilleman

De opgave

Timmerfabriek Webo benaderde Reitsema & partners met de vraag om hun werkplekken en de uitstraling van hun hoofdkantoor op te waarderen. Het bestaande pand, gelegen op een industrieterrein in Rijssen, was gedateerd, bood weinig daglicht en was niet representatief.

De producten van WEBO

Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp van het gebouw waren de producten die Webo levert. Met name de houten kozijnen die zij leverden voor het stadhuis in Deventer konden op veel waardering rekenen. Door grote Eikenhouten kozijnen toe te passen in de gevel heeft het pand een transparante en eigen uitstraling gekregen. Daarnaast presenteert het bedrijf haar producten nu in toegepaste vorm aan voorbijgangers. Het karakter van de houten gevelbekleding is doorgezet in het interieur door middel van lamellen in de riante entree ruimte.

Communicatie en transparantie

Daarnaast was een belangrijk speerpunt het verbeteren van de relatie tussen het kantoor en de achterliggende fabriek. Enerzijds om de interactie tussen kantoor en fabrieksmedewerkers te bevorderen anderzijds om klanten meer inzicht te geven in het productieproces.

De entree is het hart van het vernieuwde pand en biedt een visuele relatie met de achterliggende timmerfabriek.  Een nieuwe vide ter plaatse van de entree verbindt de entree, de fabriek, het inspiratiecentrum en de kantoorruimten over twee lagen. Het verbinden van afdelingen en functies is verder doorgezet in het ontwerp door ook het centrale trappenhuis in de vide op te nemen. Om de relatie tussen de verschillende ruimtes verder te versterken werden de wanden grotendeels in glas uitgevoerd.

Om de bestaande bedrijfscultuur goed aan te laten sluiten bij het nieuwe pand is voorgesteld om een nieuwe gezamenlijke kantine te ontwerpen waarbij er de mogelijkheid is om tijdens de pauzes overdekt buiten te zitten.

Detail & materiaal

In samenwerking met reitsema & partners werd het ontwerp verder uitgewerkt. De verfijnde detaillering en de warme materialisering dragen bij aan de prettige werkomgeving. Bijkomend voordeel van de nieuwe gevel en de nieuwe installatie is dat het comfort verhoogd werd en dat het energieverbruik aanzienlijk daalde.  Met het vernieuwde pand heeft Webo een representatief kantoorgebouw waar werknemers productiever en comfortabeler kunnen werken.

Gerelateerde projecten