­

Villa BR

Functie: Wonen
Periode: 2012-2015
Opdrachtgever: particulier
Team: Theo Reitsema, Dennis Weerink, Stephanie Weitering, Rutger Rouwendal, Daniël Venneman, Suzanne Ros
Partners: Aveco de Bondt, DWA, Bouwbedrijf Wessels, De Mors, Van losser installaties, Landlab, Van Eden Boomverzorging
Fotografie: Ronald Tilleman

Locatie & opgave

In het buitengebied van Rijssen zocht de opdrachtgever naar mogelijkheden om hun 1200m3 grote historische boerderij uit te breiden met een nieuw programma.. Het bestemmingsplan gaf ruimte voor een aanbouw van slechts 173m2, maar door de veranda en een riante kelder als integraal onderdeel van het hoofdhuis te ontwerpen, kon het nieuwe programma aanzienlijk vergroot worden.

Het ontwerp

Het voorgestelde plan biedt een reactie op de bestaande laan van oude bomen. Door een T-vormig volume aan de oude boerderij te bouwen ontstaat er een fraaie beëindiging van de oude laan. Bovendien ontstaat er door deze configuratie een duidelijk onderscheidt tussen een omsloten voorerf en een beschut achtererf. Landschappelijk lijkt de nieuwe aanbouw als vanzelfsprekend in het landschap te staan. Ondanks het volume is de aanbouw nog altijd ondergeschikt aan de oude boerderij.

De voorzijde is relatief gesloten en solide vormgegeven. Enerzijds om privacy te waarborgen, anderzijds om fraai aan te sluiten op de bestaande boerderij. De achterkant van de woning is transparant vormgegeven en wordt gekenmerkt door verfijnde massief houten kozijnen.

De uit drie lagen bestaande woning heeft door de nieuwe aanbouw een H-vormige plattegrond gekregen. De oude boerderij bevat nog steeds de entree. Via een royale hal worden diverse slaapvertrekken en ondersteunende ruimtes ontsloten. De keuken is als het hart van het huis ontworpen en ligt centraal in de plattegrond. Via deze ruimte is ook de woonkamer te bereiken.

 

Een riant trappenhuis biedt toegang tot de kelder, die middels een grote landschappelijke snede/vouw in het landschap van daglicht wordt voorzien. De kelder bevat de fitnessruimte en heeft een directe relatie met het omliggende landschap. Dankzij deze indeling voelt de grote woning ook in kleiner gezelschap als een prettige gezinswoning. Dankzij de aard-warmtepomp en de zonnepanelen is de woning zowel comfortabel als duurzaam.

Landschappelijke oplossing

Het landschap en het interieur zijn integraal met de architectuur van de woning ontworpen. De eerdergenoemde veranda is zo georiënteerd dat de zon s’middags en s’avonds optimaal benut kan worden. De omliggende landschapstuin sluit naadloos aan op zowel de kelder als de begane grond. Het interieur wordt gekenmerkt door ambachtelijke en streek-eigen details zoals de pen-gat verbinding in de gebinten. Mede dankzij deze details is het interieur tijdloos doch modern vormgegeven.

Gerelateerde projecten