#IMG_9068
#IMG_9728
#IMG_9763
#IMG_9045
­

Villa JO

Project: Villa JO, Rijssen (NL)

Architect: Reitsema & partners architecten, Rijssen

Landschap: Landlab – studio voor landschapsarchitectuur, Arnhem

Constructie: Lucassen bouwtechniek, Hengelo

Functie: Woning

Oppervlakte: 151m2
Ontwerp: 2015-2016

Oplevering: juni 2017
Opdrachtgever: particulier
Team: Theo Reitsema, Dennis Weerink, Haroen Martens,
Aannemer: Haafkes Veldwachter

Installatie: Nijhof installatietechiek

Fotografie: Jeffrey Scholman

Een ensemble

Op een fraaie locatie in Okkenbroek (Overijssel) heeft Reitsema & partners een schuurwoning gerealiseerd. De opdrachtgever vroeg een bescheiden minimalistische woning met Scandinavische invloeden.

Voorgesteld werd een ensemble van drie volumes met een eigen zadeldak die fraai opgaan in het landschap. Twee volumes bevatten de woonfuncties inclusief een gastenverblijf en zijn gekoppeld. Het grootste volume bevat de woonkamer, keuken en de gastenslaapkamer. Een vrijstaand sanitair blok scheidt de keuken van het gastenverblijf en organiseert tevens het binnenkomen. Het kleinere volume bevat de hoofdslaapkamer met een inloopkast en ensuite badkamer. Het derde volume staat vrij op het erf en bevat de berging.

Uitzicht en privacy

De woning is relatief gesloten naar de publieke weg en is transparant aan de landschapszijde. Twee volglazen kopgevels bieden een mooi uitzicht over het Twentse landschap. De gehele woning – zowel dak als gevel – is als een van de eerste woningen in Nederland bekleed met inlands populieren. Dankzij een bijzonder proces is deze van nature niet duurzame houtsoort dusdanig veredeld dat het zonder coating buiten toegepast kan worden. In dit geval is er voor gekozen om het hout af-fabriek te vergrijzen, zodat het pand egaal verouderd en een neutrale grijze uitstraling heeft. Bijkomend voordeel is dat het onderhoud hiermee tot een minimum beperkt wordt.

Duurzaamheid

De scherpe detaillering draagt bij aan de abstracte uitstraling van de woning. Scherpe hoeken in hout, een verholen dakgoot en een abstracte schoorsteen zijn enkele details die het pand een kenmerkende uitstraling geven. Om het comfort en de energieprestatie te optimaliseren werd deze duurzame woning naast hoogwaardige isolatie tevens voorzien van een hybride warmtepomp en zonnepanelen.

Gerelateerde projecten