01_villaRR_reitsema&partners_2560px
10_villaRR_reitsema&partners_2560px
09_villaRR_reitsema&partners_2560px
07_villaRR_reitsema&partners_2560px
06_villaRR_reitsema&partners_2560px
05_villaRR_reitsema&partners_2560px
04_villaRR_reitsema&partners_2560px
03_villaRR_reitsema&partners_2560px
02_villaRR_reitsema&partners_2560px
­

Villa RR

Project: Villa RR, Rijssen (NL)

Architect: Reitsema & partners architecten, Rijssen

Interieur: Reitsema & partners interieur, Rijssen

Landschap: Landlab – studio voor landschapsarchitectuur, Arnhem

Constructie: Lucassen bouwtechniek, Hengelo

Oppervlakte: 276 m2

Ontwerp: 2015-2016

Oplevering: juni 2017

Opdrachtgever: Theo Reitsema en Stephanie Weitering
Team: Theo Reitsema, Stephanie Weitering, Jacob Kunst, Haroen Martens, Dennis Weerink, Tim de Graag
Aannemer: Bouwbedrijf Hulshof

Installatie: Loohuis Meulenbeld, Almelo

Hovenier: Van Eden Hoveniers, Holten

Interieurbouw: JRS interieurbouw, Rijssen

Fotografie: Ronald Tilleman

Tekst: Merel Pit

Ongekende metamorfose

Hoe transformeer je een vijftig jaar oude villa tot een comfortabele, hedendaagse en duurzame woning? Om hier het juiste antwoord op te geven besloten architect Theo Reitsema en zijn vrouw interieur ontwerper Stephanie Weitering eerst een jaar in een Rijssense villa uit 1967 te wonen, te kijken, te luisteren en te voelen. Midden in de bossen, op slechts vijf minuten fietsen van het centrum, streek het echtpaar met hun twee jonge kinderen neer. Samen ontdekten ze de mogelijkheden van het huis en de plek.

Natuurlijk zonweringssysteem

De oorspronkelijke plattegrond zat goed in elkaar. Ook na de transformatie wordt in de westkant gewoond en aan de oostzijde geslapen. Tussen de slaapkamers en de woonkamer bevindt zich een tuinkamer. In tegenstelling tot de witte, open woonkamer heeft de tuinkamer een donkerder en besloten karakter. Doordat de houtengevelbekleding in de tuinkamerwanden is doorgezet, transformeert de ruimte tot veranda wanneer de harmonica pui helemaal openstaat. Zo ontstaat er een vloeiende overgang tussen het interieur en de bloementuin.

Landschap is leidend

Tijdens hun eerste jaar in de bossen van Rijssen deden Reitsema en Weitering enkele ontdekkingen die ten grondslag liggen aan de transformatie van de woning. Zo maakte het gezin alle seizoenen mee. Wonen op een heuvel in het bos betekent dat je in de zomer omsloten bent door groen. Het dichte bladerdek zorgt voor schaduw, waardoor behalve een overstek aan de westkant een extra zonweringssysteem of koeling overbodig is. In de winter – wanneer de bladeren zijn gevallen – verwarmt de laagstaande zon de woning en kijken de bewoners tussen de takken door honderden meters weg.

Panorama ervaring

Dat Villa RR op een heuvel staat, is tijdens de metamorfose uitgebuit. De oostkant van de woning bestaat uit twee verdiepingen en de westkant uit één. Door de ondergelegen verdieping met dubbele garage en werkkamer te voorzien van donker stucwerk, lijkt het een sokkel voor de bovengelegen woon- en slaapverdieping. Deze bovenste verdieping heeft een onderscheidend uiterlijk dankzij een nieuwe houten gevel die aan de oostkant relatief dicht is en aan de westkant helemaal open. De voordeur markeert de overgang tussen beide delen. Een speelse buitentrap geeft de entree extra allure.

Twee woonkamers

Zelf hadden Reitsema en Weitering misschien niet bedacht om het huis in de lengte van de diepe kavel – op de graad nauwkeurig op de oost-westas – te zetten. Maar ze vinden het een grote vondst van de oorspronkelijke architect J. Abma uit Amsterdam. Dankzij deze oriëntatie ervaren ze vanuit de woonkamer de noord- en zuidkant van de tuin. Voor een optimale landschapsbeleving, is de westkant van Villa RR uitgebreid met een glazen volume. Het dak wordt gedragen door vier slanke, verchroomde kolommen (38 mm doorsnede) die het landschap weerspiegelen en zo bijdragen aan de panoramaervaring vanuit de woonkamer.

Optimaal wooncomfort

Om ervoor te zorgen dat de woning ook in de toekomst een hoog comfortniveau kan bieden, zijn verschillende maatregelen getroffen. Door de toepassing van warmteterugwinning, drievoudige beglazing, hoogwaardige isolatie, hoge kierdichtheid, LED verlichting, zuinige inbouwapparatuur en door de installatie voor te bereiden op de volgende generatie warmtepompen is de woning niet alleen zeer energiezuinig, maar ook gereed gemaakt voor de komende vijftig jaar.

Op Donderdag 28 September was Villa RR op TV. Klik hier om de uitzending van Binnenstebuiten terug te kijken.

Gerelateerde projecten

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone