Villa_SR_2_Reitsema_and_partners
Villa_SR_4_Reitsema_and_partners
0824_reitsema-and-partners-architects_05_RT_0003_wq_2200px
Villa_SR
­

Villa SR

Functie: Wonen
periode: 2009-2014
Opdrachtgever: particulier
Team: Theo Reitsema, Dennis Weerink, Stephanie Weitering, Niels Ponjee, Rudi Koster
Partners: Archimedes Bouwadvies, Bouwbedrijf Vonkeman, Petersen Tegl
Fotografie: Ronald Tilleman

Prijzen: European Mies van der Rohe Award Nominatie, 40 under 40 Europe

Locatie & Opgave

Aan de rand van Rijssen is een woning gerealiseerd waarbij de relatie met het landschap als uitgangspunt is genomen. De woning biedt privacy vanaf de straat en veel transparantie en openheid naar het achterliggende landschap.

De opdrachtgever, een echtpaar met uitwonende kinderen, had in eerste instantie het plan om een woning van 350m2 te bouwen voor een relatief beperkt budget. Door overleg met de architect en op basis van schetsen is besloten een woning van 160m2, gelijk aan een luxe penthouse, te bouwen. Op deze manier konden hoogwaardige materialen en installaties worden toegepast. Door deze strategie is een onderhouds- en energie arme woning ontstaan en zijn de investeringskosten binnen budget gebleven.

Uitzicht

Het uitzicht op de Holterberg was leidend voor het ontwerp. Een massieve bakstenen wand aan de straatzijde biedt de woning privacy in tegenstelling tot de achterzijde die volledig in glas is uitgevoerd. Hierdoor ontstaat er een panoramisch uitzicht. Door de berging en het woongedeelte uit elkaar te schuiven ontstaat een doorkijk vanuit de wijk op het achterliggende landschap. Door de woning op te tillen wordt de tuin onderdeel van zijn omgeving en hebben de bewoners een vrij uitzicht. Een kleine patio met een opening aan de straatzijde biedt contact met de buurt en zorgt er tevens voor dat de keuken verwarmd wordt door de ochtendzon. Het betonnen dak rust op enkele wanden en drie slanke kolommen. Hierdoor ontstaat een vrije plattegrond met een vanzelfsprekende binnen- buiten relatie met het private domein.

Bezonning

In de compacte woning is een veelvoud aan duurzame technieken toegepast zoals isolatie met een hoge EPC-waarde en de toepassing van een warmtepomp. De energiezuinige woning met één laag is geïnspireerd op de ecologische zone. Het zorgt ervoor dat het landschap optimaal kan worden beleefd. Met betrekking tot de bezonning is de woning slim georiënteerd. Laagstaande zon verwarmt de woning in de winter. In de zomer bieden de luifels schaduw en verkoeling.

Gerelateerde projecten

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone