­

Brede school Noorderbreedte

Ga je mee, dan gaan we samen…

De Noorderbreedte is een brede school die meer verzorgt dan alleen onderwijs. Op deze school komen verschillende functies samen die zich bezighouden rondom het opgroeiende kind. Zo zijn er een tweetal basisscholen, een peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang en welzijnswerk gevestigd. Met als motto ‘ga je mee, dan gaan we samen’ is er een uniek onderwijsconcept met open leeromgevingen ontstaan, terug te zien in zowel de visie van het gebouw als de visie van de school.

De opgave bestond uit het realiseren van 3975m² bvo ten behoeve van bovengenoemde functies. Door middel van het ontwikkelen en toepassen van een compact concept is er een school gerealiseerd met een grootte van 3628m².

Het gebouw is modern, duurzaam en contextueel ontworpen. Kijk bijvoorbeeld naar de verwerking van de kindertekeningen in de betonnen gevelelementen. Een persoonlijk en waardevolle toevoeging aan het gebouw en tegelijkertijd kenmerkend voor de Noorderbreedte. De centrale hal vormt het hart van de school. Dit multifunctionele hart verbindt, door middel van een theatertrap, de verschillende niveaus met elkaar. Rondom dit hart zijn zes units gesitueerd, die elk bestaan een (speel)leerplein met daaromheen vier klaslokalen. Op elk leerplein zijn verschillende speel- en werkplekken ontworpen waar de kinderen kunnen ontdekken, spelen en leren. Daarnaast beschikt de school over een klim/speellokaal voor peuters en kleuters, een keuken, een multifunctionele ruimte en een speelplein buiten. Vanwege de beperkte ruimte op de kavel bevindt zich een gedeelte van het speelplein op het dak. Uniek, eigentijds en minstens zo leuk!

Duurzaamheid & energiezuinig bouwen

De brede school voldoet aan Frisse Scholen concept B+. Met betrekking tot het gebouw is het slim georiënteerd en wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijk daglicht. Er is een vaste zonwering op de zuidgevel, de overige gevels beschikken over een beweegbare zonwering. Om optimaal met energie om te gaan is er extra kierdichting bij de kozijnen toegepast waardoor er voldaan wordt aan de normen voor luchtdicht bouwen. De gevels zijn voorzien van een dikke buitenschil waarin zich isolatiemateriaal bevindt met een hoge Rc-waarde.

Toetsing

De duurzaamheid van dit gebouw werd getoetst met de systematiek van GPR gebouw. De toetsing gebeurt op basis van: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit, toekomstwaarde. Inzake het technisch ontwerp kunnen we aan de volgende steekwoorden refereren: WKO installatie, laagtemperatuursysteem (vloerverwarming), zonnepanelen, LED-verlichting, gebalanceerd ventilatiesysteem met WTW en CO2-sturing, waterbesparende maatregelen en centraal bestuurde zonwering.

Lipdub

Precies 6 jaar geleden is de brede school Noorderbreedte in Diemen geopend. Voor de opening hebben de medewerkers een libdub gemaakt om het gebouw feestelijk te openen.

Projectinformatie

Locatie: Diemen, Nederland

Functie: Brede school

Bruto vloeroppervlak: 3620m2

Bouwperiode: 2013-2014

Opdrachtgever: Brede School Diemen Noord

Team: LKSVDD architecten, Reitsema & partners architecten, Lucassen bouwconstructies, Dijkoraad Wiecherink, Slingerland Bouw, Hering bau

Project medewerkers: Hans van den Dobbelsteen, Chester Rijnders, Ronald Olthof (LKSVDD)Theo Reitsema, Dennis Weerink, Stephanie Weitering, Rutger Rouwendal, Symen Bouma, Daniël Venneman (R&P)

Fotografie: Ronald Tilleman

Gerelateerde projecten