­

Twente Airport

Locatie & opgave

In opdracht van exploitatiemaatschappij vliegveld Twente kreeg Reitsema & partners de opdracht voor het ontwerp van de landzijde, de luchtzijdige ontsluiting, een nieuwe terminal, de luchtverkeerstoren en de reddings- en brandweerkazerne.

De opdrachtgever vroeg de duurzaamste, efficiëntste en klantvriendelijkste luchthaven van Europa te ontwerpen.

Ontwerp & concept

De terminal is ontworpen als een ogenschijnlijk eenvoudige en heldere structuur. Een groot dak biedt beschutting en daglichttoetreding. Onder het grote dak zijn verschillende volumes gepositioneerd in een vrij indeelbare plattegrond. Deze volumes bevatten verschillende functies zoals de bagage-afhandeling en de kantoorruimtes. Elk onderdeel van de terminal kan op deze manier zelfstandig verder groeien buiten de contouren van de terminal

Het plan wordt gekenmerkt door korte en rechte lijnen door de terminal. De verschillende flows zijn van elkaar gescheiden en worden efficiënt door de terminal geloodst. Hierdoor zijn de afstanden kort en is bewegwijzering nauwelijks noodzakelijk. Het resultaat is een zeldzaam transparante terminal waarbij de toestellen vanuit de landzijde zichtbaar zijn en waar het Twentse landschap zich presenteert aan aankomende passagiers.

Projectinformatie

Locatie: Twente

Functie: Luchthaven

Bruto vloeroppervlak: – 8400 m2 – (BVO)

Periode:  2013 –2014

Opdrachtgever: Explotatiemaatschappij Luchthaven Twente

Projectarchitecten: Theo Reitsema, Dennis Weerink, Rutger Rouwendal, Enrico Liebrechts

Partners: Aveco de Bondt, Liebrechts, Goossen te Pas, Reggeborgh

Gerelateerde projecten