­

Villa DA

Locatie & Opgave

In de nieuwe woonwijk Almelo Noord-Oost staat een nieuwbouw villa waarin het wonen op een bijzondere manier wordt ervaren. De Woning is zorgvuldig afgestemd op de beleving van het landschap. Het gedraaide volume laat een optimale scheiding zien tussen openbare en private ruimte.

Uitzicht

“Van een mooi uitzicht wil je genieten.” Dit was één van de belangrijkste ingrediënten bij het ontwerpen van deze woning. Het traditionele ‘beneden wonen en boven slapen’ is omgedraaid om optimaal uitzicht te bieden over het landschap. Door de benedenverdieping vervolgens een halve slag te draaien en te verdiepen, ontstaat een dakterras op woonniveau en een verdiepte patio op slaapniveau.

De verschillende uitzichten die de woning op het landschap biedt worden in elke ruimte anders ervaren. Privacy wordt gegarandeerd bij zitten of liggen. Staand heb je weids uitzicht over het landschap.

Concept

Het concept van de woning is te vergelijken met een brug, hierdoor ontstaat een spannende routing door de woning. Hierbij ontstaat een natuurlijke overgang van (semi)-publiek naar privé. De slaapvertrekken en bergingen liggen half verdiept, hierdoor bieden zij op een natuurlijke wijze een koel klimaat. In de compacte, zongeoriënteerde woning zijn duurzame technieken toegepast zoals isolatie met een hoge EPC-waarde en de toepassing van een warmtepomp.

Projectinformatie

Functie: Wonen

Periode: 2012-2013

Opdrachtgever: particulier

Team: Theo Reitsema, Dennis Weerink, Stephanie Weitering

Partners: Archimedes bouwadvies, Bouwbedrijf Hulshof

Fotografie: Ronald Tilleman

Gerelateerde projecten