­

Nieuw hoofdkantoor met distributiecentrum voor Heutink

Heutink, de internationale onderneming in lesmaterialen en meubilair voor onderwijs, verhuist naar bedrijventerrein ’t Lochter in Nijverdal. Het familiebedrijf gaf reitsema & partners de opdracht voor het ontwerpen van het kantoor, een experience center en het bijhorend distributiecentrum. Het nieuwe gebouw moest goed herkenbaar (iconisch) aan de N35 staan. Ook moet het een aantrekkelijk plek voor medewerkers zijn en een inspirerende omgeving voor klanten bieden.

Start proces

Het project startte met een onderzoek naar de haalbaarheid van het aanpassen (en uitbreiden) van de bestaande locatie in Rijssen. Na financiële, ruimtelijke en logistieke studies hebben we met de opdrachtgever een weloverwogen keuze kunnen maken. Nieuwbouw in Nijverdal leverde veel voordelen op; O.a. in de logistiek, samenwerking, het samenvoegen van verschillende vestigingen, duurzaamheid en ruimte voor de verdere groei van Heutink.

Uiteindelijk zijn op een kavel van 3,5 hectare alle bedrijfsonderdelen bij elkaar gevoegd in één gebouw. Met een totaaloppervlakte van 5.500 m2 aan kantoren en 23.000 m2 aan warehouse, waarvan 4.000 m2 magazijn en 19.000 m2 distributie, is het gebouw de totaalomgeving van Heutink geworden.

Iconische gevel

Het gebouw staat als icoon langs de N35, tegenover het Wierdense Veld op bedrijventerrein ’t Lochter III in Nijverdal. Vanuit Wierden gezien is dit ontwerp aan de rand van het bedrijventerrein een eyecatcher.

Eén van de opgaven was het vertalen van de filosofie en het gedachtengoed van Heutink in de gevel. De gevel moet passerende mensen een deel van de Heutink beleving meegeven. Voorbijgangers, leveranciers en klanten moeten nieuwsgierig worden naar het verhaal van het bedrijf.

De gevel van het kantoorgedeelte bestaat uit drie delen: een houten deel, een aluminium deel én een betonnen deel.

Het houten deel vormt naast het hart van het gebouw, ook het hart van Heutink als onderneming, namelijk: het beste uit ieder kind halen. In dit hart is een experience center gevestigd dat bestaat uit grote houten blokken. Deze blokken vertegenwoordigen de groei van een kind, waar Heutink met liefde aan bijdraagt. Het experience center is een inspirerende ontmoetingsplek voor kinderen, klanten en overige relaties. Hier worden de nieuwste innovaties op het gebied van onderwijs gedeeld, brainstorm- en schetssessies georganiseerd én dient het als een plek om unieke objecten in de expositieruimtes aan de gevel tentoon te stellen.

Boven het houten deel is het aluminium deel gevestigd. Dit deel vertegenwoordigt de kantoorruimtes. Het creëren van goede werkplekken was één van de kernopgaven. De kantoren zijn vormgegeven met grote overstekken. Deze bieden beschutting op de werkplekken en dragen bij aan een fijn werkklimaat. Doordat de blokken doorgetrokken zijn naar binnen creëren ze vanuit de werkplekken een prachtig gekaderd uitzicht en voelen de werkplekken, ondanks de vele medewerkers en de grootte van het gebouw, intiem aan.

De aluminium gevel vormt zich als een mantel om het experience center heen. Hier komen de werknemers naar toe om fijn te kunnen werken en om samen beter te worden. Het onderste betonnen geveldeel bestaat uit architectonische prefab betonpanelen. Achter deze panelen bevindt zich de horeca en overige facilitaire functies.

Verbindend trappenhuis

Reitsema & partners stond voor de uitdaging om de vijf lagen in het gebouw met elkaar te verbinden.

Het centrale trappenhuis en foyer zijn daarom ook onderdeel van het houten hart. Het trappenhuis is speels en open ontworpen en geeft samen met de vide zicht op alle verdiepingen. Door de vides per verdieping te laten verspringen ontstaat er meer interactie. Zo voelen niet alleen alle medewerkers zich met elkaar verbonden, maar kunnen de bezoekers vanuit het experience center ook letterlijk de visie van het familiebedrijf Heutink ervaren.

De trap verleidt de bezoeker om rond te lopen en het gebouw te ontdekken. Rond het trappenhuis zijn zowel formele als informele ontmoetingsplekken gecreëerd. Door de rumoerige functies te situeren rondom het trappenhuis ontstaat er rust op de werkplekken. De communicatie tussen verschillende afdelingen in het pand is verbeterd door de korte lijntjes binnen het gebouw en het verbindende trappenhuis.

Logistiek hart

Het distributiecentrum staat bescheiden achter het hoofdkantoor. Hier is gekozen voor een aluminium beplating met een zachte champagnekleur. Op de platen zitten verticale vinnen, die zorgen voor een speelse schaduwwerking op de gevel om zo het grote vlak te breken. Op grauwe dagen straalt de gevel warmte uit en op warme dagen heeft hij juist een frisse uitstraling.

Het was niet alleen belangrijk om goede werkplekken te ontwikkelen in het kantoor. Zowel de opdrachtgever als de architect hebben zich ingezet voor een goede werkomgeving in het distributiecentrum. Ramen in alle gevels maken het voor de werknemers mogelijk om altijd direct naar buiten te kijken. In combinatie met het plaatsen van daklichten op het noorden komt er zo voldoende daglicht naar binnen voor een fijne werkomgeving.

Er is ook nagedacht over de logistieke bewegingen in het pand. Alle mogelijke logistieke bewegingen komen samen in een groot logistiek hart. Aan dit logistiek hart bevinden zich acht docks waar zowel vrachtwagens als afvalcontainers aan kunnen worden gekoppeld. Door alle logistieke bewegingen samen te brengen op één positie is er altijd overzicht op de werkvloer.

Nieuwbouw Heutink in BIM

In samenwerking met verschillende bouwpartners is het architectonisch concept uitgewerkt tot een BIM-model op technisch niveau. Door de technische uitwerking van reitsema & partners te verbinden aan mogelijkheden van verschillende partijen is uiteindelijk een integraal ontwerp gerealiseerd. De techniek en architectuur komen zo naadloos samen.

Energieneutraal

Voor de opdrachtgever was het een belangrijk een zeer energiezuinig en duurzaam gebouw te realiseren. Door een goede samenwerking met de installatieadviseur en andere partijen is er een installatiearm, eenduidig, bedieningsgemakkelijk, van nature zuinig en duurzaam gebouw gemaakt.

Een klimaatplafond in de kantoren zorgt voor een behaaglijk klimaat en veel comfort voor de medewerkers. De verlichting is uitgevoerd in LED en wordt aangestuurd door middel van een geavanceerd regelsysteem. Met 2350 pv-panelen op het gebouw kan Heutink in haar eigen energiebehoefte voorzien. Hierdoor is het een zeer duurzaam en volledig energieneutraal gebouw.

Trots van het bedrijf

Het samenbrengen van meerdere functies in één gebouw heeft positief uitgepakt. De visie en trots van Heutink zijn zichtbaar. Het gebouw is een plek waar werknemers fijn werken, mensen nieuwsgierig worden en geïnspireerd raken met als doel ‘het beste uit ieder kind halen’.

Projectinformatie

Project: Hoofdkantoor + distributiecentrum Heutink

Opdrachtgever: Heutink

Aannemer: Aannemingsmaatschappij Hegeman B.V.

Architect: reitsema & partners architecten

Team: Theo Reitsema, Dennis Weerink, Stephanie Weitering, Jacob Kunst, Robert-Jan Altink, Kasper Brinkman

Procesmanagement: reitsema & partners architecten ( Initiatieffase en schetsontwerp)

Projectmanagement: BBD Bouwmanagement

Interieur: Ditt officemakers

Constructeur: Lucassen Bouwconstructies

Brandveiligheid advies: “NABR

Installatieadvies: Dijkoraad

Installateur: Hoppenbrouwers

Verhuizing: april 2022

Oppervlakte: 5.500 m2 kantoren en 23.000 m2 warehouse

Locatie: Nijverdal

Adres: Anders Celsiusstraat 15, 7442 PB Nijverdal

Fotografie: Ronald Tilleman

Tekst: reitsema & partners

 

Gerelateerde projecten