­

Nieuw hoofdkantoor met distributiecentrum voor Heutink

Heutink, de internationale onderneming in lesmaterialen en meubilair voor onderwijs verhuist naar bedrijventerrein ’t Lochter in Nijverdal. Het familiebedrijf gaf Reitsema & partners de opdracht voor het ontwerpen van zowel het kantoor met experience center als bijhorend distributiecentrum. Hierbij werd een belangrijk uitgangspunt gesteld: het creëren van een iconisch gebouw aan de N35, dat aantrekkelijk plek is voor medewerkers en een inspirerende plek voor klanten.

De voorgevel oriënteert zich op de N35 tussen Nijverdal en Wierden, waardoor passerende mensen ook een deel van de Heutink beleving meekrijgen. De gevel van het kantoorgedeelte bestaat uit drie delen: een betonnen deel, een houten deel én een aluminium deel.

De horeca is gevestigd in het betonnen deel, gemaakt uit architectonisch prefab beton panelen.

Het houten deel vormt niet alleen het hart van Heutink als gebouw, maar ook het hart van Heutink als onderneming, namelijk: het beste uit ieder kind halen. In dit hart is een experience center gevestigd dat bestaat uit grote houten blokken. Deze blokken vertegenwoordigen de groei van een kind, de groei waar Heutink met liefde aan bijdraagt. Het experience center zal dienen als een inspirerende ontmoetingsplek voor klanten, leerlingen en overige geïnteresseerden, als een plek om de nieuwste innovaties op gebied van onderwijs, brainstorm- en schetssessies te presenteren én als een plek om unieke objecten in de expositieruimtes aan de gevel tentoon te stellen.

Naast het experience center neemt ook de foyer met centrale trappenhuis plaats in het houten hart. Het trappenhuis is speels en open ontworpen en geeft samen met de vide zicht op maar liefst alle vijf verdiepingen. Zo voelen niet alleen alle medewerkers, verspreid over de verdiepingen, zich met elkaar verbonden, maar biedt het ook de mogelijkheid voor de bezoekers vanuit het experience center om letterlijk de werkwijze van familiebedrijf Heutink te ervaren. Rondom het trappenhuis zijn zowel formele als informele ontmoetingsplekken gecreëerd. Door de rumoerige functies te situeren rondom het trappenhuis, ontstaat er rust op de werkplekken.

Boven het houten deel is het aluminium deel gevestigd. Dit deel vertegenwoordigt de kantoorruimtes en is daarom vormgegeven met grote overstekken om zo beschutting te bieden tegen de zon op de werkplekken.

Het distributiecentrum staat bescheiden achter het hoofdkantoor. Hier is gekozen voor een aluminium beplating uitgevoerd in een zachte champagne kleur. Op de platen zitten verticale vinnen, die zorgen voor een speelse schaduwwerking op de gevel om het grote vlak te breken.

Eind 2020 zal de bouw aan de N35 in Nijverdal starten.

Nieuwbouw Heutink in BIM

In samenwerking met verschillende bouwpartners hebben we het architectonisch concept uitgewerkt tot een BIM model op technisch niveau. Door tijdens het ontwerpproces met verschillende partijen samen te werken en de verschillende modellen doorlopend op elkaar af te stemmen, zijn we tot één integraal ontwerp gekomen: een ontwerp waarin techniek en architectuur naadloos op elkaar aansluiten. Zie hieronder het resultaat.

Gerelateerde projecten