­

Villa de Borkeld

In 2010-2011 heeft Reitsema & partners architecten een ontwerp gemaakt voor de verbouwing en restauratie van deze oude boerderij uit 1886. Voor het ontwerp hadden de opdrachtgevers twee wensen: veel daglicht en directe relaties tussen verschillende ruimtes.

Daglicht

De deel van de boerderij is van oorsprong donker. Door een groot daklicht te plaatsen boven de gebinten ontstaat een spannend spel van schaduw en licht. De daklichten bestaan uit één glasplaat en zijn vijf meter breed, ze zijn in hetzelfde vlak als het riet geplaatst om de hoofdvorm van het dak te behouden.

Alle bestaande betimmeringen zijn verwijderd waardoor de oude structuur van de bestaande T-boerderij weer zichtbaar is geworden. Op de bestaande gebinten is een glazen doos geplaatst; de hoofdslaapkamer. Door de nieuwe daklichten hebben de bewoners vanuit de slaapkamer uitzicht over het Twentse coulissen landschap.

Materiaal & licht

Strategische doorbraken zorgen voor veel licht, openheid en verbinding. Een geheel van op maat gemaakte meubelen zorgt voor zowel ruimtelijkheid als intimiteit. De witte gietvloer zorgt voor reflectie van het licht en fungeert als een podium voor de houten gebinten.

Projectinformatie

Functie: Wonen

Periode: 2009-2010

Opdrachtgever: particulier

Team: Theo Reitsema, Dennis Weerink, Stephanie Weitering

Partners: Archimedes Bouwadvies, Bouwbedrijf Brevink

Fotografie: Alexander van Berge

Prijzen: Daylight Award 2014 Nominatie

Publicaties

Gerelateerde projecten