­

Villa De Borkeld

Functie: Wonen
Periode: 2009-2010
Opdrachtgever: particulier
Team: Theo Reitsema, Dennis Weerink, Stephanie Weitering
Partners: Archimedes Bouwadvies, Bouwbedrijf Brevink
Fotografie: Alexander van Berge
Prijzen: Daylight Award 2014 Nominatie

Locatie & Opgave

In 2010-2011 heeft Reitsema & partners architecten een ontwerp gemaakt voor de verbouwing en restauratie van deze oude boerderij uit 1886. Voor het ontwerp hadden de opdrachtgevers twee wensen: veel daglicht en directe relaties tussen verschillende ruimtes.

Daglicht

De deel van de boerderij is van oorsprong donker. Door een groot daklicht te plaatsen boven de gebinten ontstaat een spannend spel van schaduw en licht. De daklichten bestaan uit één glasplaat en zijn vijf meter breed, ze zijn in hetzelfde vlak als het riet geplaatst om de hoofdvorm van het dak te behouden.

Alle bestaande betimmeringen zijn verwijderd waardoor de oude structuur van de bestaande T-boerderij weer zichtbaar is geworden. Op de bestaande gebinten is een glazen doos geplaatst; de hoofdslaapkamer. Door de nieuwe daklichten hebben de bewoners vanuit de slaapkamer uitzicht over het Twentse coulissen landschap.

Materiaal & licht

Strategische doorbraken zorgen voor veel licht, openheid en verbinding. Een geheel van op maat gemaakte meubelen zorgt voor zowel ruimtelijkheid als intimiteit. De witte gietvloer zorgt voor reflectie van het licht en fungeert als een podium voor de houten gebinten.

Publicaties

Gerelateerde projecten