Ons werk

Brede School Noorderbreedte

De Noorderbreedte is een brede school die meer verzorgt dan alleen onderwijs. Op deze school komen verschillende functies samen die zich bezighouden rondom het opgroeiende kind. Zo zijn er een tweetal basisscholen, een peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang en welzijnswerk gevestigd. Met als motto ‘ga je mee, dan gaan we samen’ is er een uniek onderwijsconcept met open leeromgevingen ontstaan, terug te zien in zowel de visie van het gebouw als de visie van de school. LKSVDD architecten i.s.m. reitsema + partners architecten kregen de opgave die bestond uit het realiseren van 3975m² bvo ten behoeve van bovengenoemde functies. Door middel van het ontwikkelen en toepassen van een compact concept is er een school gerealiseerd met een grootte van 3628 m².

Meer dan alleen onderwijs

Het gebouw is modern, duurzaam en contextueel ontworpen. Kijk bijvoorbeeld naar de verwerking van de kindertekeningen in de betonnen gevelelementen. Een persoonlijk en waardevolle toevoeging aan het gebouw en tegelijkertijd kenmerkend voor de Noorderbreedte. De centrale hal vormt het hart van de school. Dit multifunctionele hart verbindt, door middel van een theatertrap, de verschillende niveaus met elkaar. Rondom dit hart zijn zes units gesitueerd, die elk bestaan een (speel)leerplein met daaromheen vier klaslokalen. Op elk leerplein zijn verschillende speel- en werkplekken ontworpen waar de kinderen kunnen ontdekken, spelen en leren. Daarnaast beschikt de school over een klim/speellokaal voor peuters en kleuters, een keuken, een multifunctionele ruimte en een speelplein buiten. Vanwege de beperkte ruimte op de kavel bevindt zich een gedeelte van het speelplein op het dak. Uniek, eigentijds en minstens zo leuk!

Brede School Noorderbreedte — kindertekeningen in de betonnen gevelelementen

Duurzaamheid & energiezuinig bouwen

De brede school voldoet aan Frisse Scholen concept B+. Met betrekking tot het gebouw is het slim georiënteerd en wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijk daglicht. Er is een vaste zonwering op de zuidgevel, de overige gevels beschikken over een beweegbare zonwering. Om optimaal met energie om te gaan is er extra kierdichting bij de kozijnen toegepast waardoor er voldaan wordt aan de normen voor luchtdicht bouwen. De gevels zijn voorzien van een dikke buitenschil waarin zich isolatiemateriaal bevindt met een hoge Rc-waarde.

Toetsing

De duurzaamheid van dit gebouw werd getoetst met de systematiek van GPR gebouw. De toetsing gebeurt op basis van: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit, toekomstwaarde. Inzake het technisch ontwerp kunnen we aan de volgende steekwoorden refereren: WKO installatie, laagtemperatuursysteem (vloerverwarming), zonnepanelen, LED-verlichting, gebalanceerd ventilatiesysteem met WTW en CO2-sturing, waterbesparende maatregelen en centraal bestuurde zonwering.

Contact opnemen

"Ga je mee dan gaan we samen."

Lipdub

Voor de opening van brede school Noorderbreedte in Diemen hebben de medewerkers een libdub gemaakt om het gebouw feestelijk te openen.

Project credits

 • Opdrachtgever

  Brede School Diemen Noord

 • Team

  LKSVDD architecten, reitsema + partners architecten, Lucassen bouwconstructies, Dijkoraad Wiecherink, Slingerland Bouw, Hering Bau

 • Project medewerkers

  Hans van den Dobbelsteen, Chester Rijnders, Ronald Olthof (LKSVDD)

  Theo Reitsema, Dennis Weerink, Stephanie Weitering, Rutger Rouwendal, Symen Bouma, Daniël Venneman (R+P)

Villa RR