Ons werk

Villa RR

Hoe transformeer je een vijftig jaar oude villa tot een comfortabele, hedendaagse en duurzame woning? Om hier het juiste antwoord op te geven besloten architect Theo Reitsema en zijn vrouw interieur ontwerper Stephanie Weitering eerst een jaar in een Rijssense villa uit 1967 te wonen, te kijken, te luisteren en te voelen. Midden in de bossen, op slechts vijf minuten fietsen van het centrum, streek het echtpaar met hun twee jonge kinderen neer. Samen ontdekten ze de mogelijkheden van het huis en de plek.

Natuurlijke zonweringssyteem

De oorspronkelijke plattegrond zat goed in elkaar. Ook na de transformatie wordt in de westkant gewoond en aan de oostzijde geslapen. Tussen de slaapkamers en de woonkamer bevindt zich een tuinkamer. In tegenstelling tot de witte, open woonkamer heeft de tuinkamer een donkerder en besloten karakter. Doordat de houtengevelbekleding in de tuinkamerwanden is doorgezet, transformeert de ruimte tot veranda wanneer de harmonica pui helemaal openstaat. Zo ontstaat er een vloeiende overgang tussen het interieur en de bloementuin.

Villa RR — situatietekening

Landschap is leidend

Tijdens hun eerste jaar in de bossen van Rijssen deden Reitsema en Weitering enkele ontdekkingen die ten grondslag liggen aan de transformatie van de woning. Zo maakte het gezin alle seizoenen mee. Wonen op een heuvel in het bos betekent dat je in de zomer omsloten bent door groen. Het dichte bladerdek zorgt voor schaduw, waardoor behalve een overstek aan de westkant een extra zonweringssysteem of koeling overbodig is. In de winter – wanneer de bladeren zijn gevallen – verwarmt de laagstaande zon de woning en kijken de bewoners tussen de takken door honderden meters weg.

Panorama ervaring

Dat Villa RR op een heuvel staat, is tijdens de metamorfose uitgebuit. De oostkant van de woning bestaat uit twee verdiepingen en de westkant uit één. Door de ondergelegen verdieping met dubbele garage en werkkamer te voorzien van donker stucwerk, lijkt het een sokkel voor de bovengelegen woon- en slaapverdieping. Deze bovenste verdieping heeft een onderscheidend uiterlijk dankzij een nieuwe houten gevel die aan de oostkant relatief dicht is en aan de westkant helemaal open. De voordeur markeert de overgang tussen beide delen. Een speelse buitentrap geeft de entree extra allure.

Contact opnemen

Twee woonkamers

Zelf hadden Reitsema en Weitering misschien niet bedacht om het huis in de lengte van de diepe kavel – op de graad nauwkeurig op de oost-westas – te zetten. Maar ze vinden het een grote vondst van de oorspronkelijke architect J. Abma uit Amsterdam. Dankzij deze oriëntatie ervaren ze vanuit de woonkamer de noord- en zuidkant van de tuin. Voor een optimale landschapsbeleving, is de westkant van Villa RR uitgebreid met een glazen volume. Het dak wordt gedragen door vier slanke, verchroomde kolommen (38 mm doorsnede) die het landschap weerspiegelen en zo bijdragen aan de panoramaervaring vanuit de woonkamer.

Optimaal wooncomfort

Om ervoor te zorgen dat de woning ook in de toekomst een hoog comfortniveau kan bieden, zijn verschillende maatregelen getroffen. Door de toepassing van warmteterugwinning, drievoudige beglazing, hoogwaardige isolatie, hoge kierdichtheid, LED verlichting, zuinige inbouwapparatuur en door de installatie voor te bereiden op de volgende generatie warmtepompen is de woning niet alleen zeer energiezuinig, maar ook gereed gemaakt voor de komende vijftig jaar.

"We voelen ons één met het landschap en maken elk seizoen bewust mee."

Stephanie Weitering

Droom wordt werkelijkheid

"Het voelt als een voorrecht om ons eigen gezinshuis te ontwerpen en bouwen. Vaak bouwen architecten pas rond hun vijftigste, zestigste jaar hun eigen woning en komen de kinderen op bezoek bij hun ouders in het nieuwe huis. In ons geval groeien de kinderen, een zoontje van één en een dochtertje van vier, op in het huis en komen ze later, tijdens of na de studie op bezoek in hún huis. Mijn vrouw en ik vinden dat een mooi idee en zijn echt blij dat we dit hebben mogen en kunnen doen", aldus de trotse Theo Reitsema. Wil jij ook jouw droom werkelijkheid maken?

Goed werk blijft niet onopgemerkt.

  • Villa RR gepubliceerd in Exclusief Wonen

Project credits

  • Architectuur

    reitsema + partners architecten

  • Team

    Theo Reitsema, Stephanie Weitering, Jacob Kunst, Haroen Martens, Dennis Weerink, Tim de Graag

  • Opdrachtgever

    Theo Reitsema en Stephanie Weitering

Future airport HUB