Ons werk

Villa SR

Aan de rand van Rijssen is een woning gerealiseerd waarbij de relatie met het landschap als uitgangspunt is genomen. De woning biedt privacy vanaf de straat en veel transparantie en openheid naar het achterliggende landschap.

De opgave

De opdrachtgever, een echtpaar met uitwonende kinderen, had in eerste instantie het plan om een woning van 350 m2 te bouwen voor een relatief beperkt budget. Door overleg met de architect en op basis van schetsen is besloten een woning van 160 m2, gelijk aan een luxe penthouse, te bouwen. Op deze manier konden hoogwaardige materialen en installaties worden toegepast. Door deze strategie is een onderhouds- en energie arme woning ontstaan en zijn de investeringskosten binnen budget gebleven.

Villa SR — in de wintermaanden

Villa SR — doorkijk

Villa SR — vrij uitzicht

Villa SR — slanke kolommen

Uitzicht

Het uitzicht op de Holterberg was leidend voor het ontwerp. Een massieve bakstenen wand aan de straatzijde biedt de woning privacy in tegenstelling tot de achterzijde die volledig in glas is uitgevoerd. Hierdoor ontstaat er een panoramisch uitzicht. Door de berging en het woongedeelte uit elkaar te schuiven ontstaat een doorkijk vanuit de wijk op het achterliggende landschap. Door de woning op te tillen wordt de tuin onderdeel van zijn omgeving en hebben de bewoners een vrij uitzicht. Een kleine patio met een opening aan de straatzijde biedt contact met de buurt en zorgt er tevens voor dat de keuken verwarmd wordt door de ochtendzon. Het betonnen dak rust op enkele wanden en drie slanke kolommen. Hierdoor ontstaat een vrije plattegrond met een vanzelfsprekende binnen- buiten relatie met het private domein.

Bezonning

In de compacte woning is een veelvoud aan duurzame technieken toegepast zoals isolatie met een hoge EPC-waarde en de toepassing van een warmtepomp. De energiezuinige woning met één laag is geïnspireerd op de ecologische zone. Het zorgt ervoor dat het landschap optimaal kan worden beleefd. Met betrekking tot de bezonning is de woning slim georiënteerd. Laagstaande zon verwarmt de woning in de winter. In de zomer bieden de luifels schaduw en verkoeling.

Contact opnemen

De massieve bakstenen wand aan de straatzijde biedt de woning privacy

Theo Reitsema

Goed werk blijft niet onopgemerkt.

  • Nominatie Mies van der Rohe Award

Project credits

  • Architectuur

    reitsema + partners architecten

  • Team

    Theo Reitsema, Dennis Weerink, Stephanie Weitering, Niels Ponjee, Rudi Koster

  • Partners

    Archimedes Bouwadvies, Bouwbedrijf Vonkeman, Petersen Tegl