Ons werk

Voortman Steel Machinery

De opdrachtgever kwam met de vraag voor een nieuwbouw voor een eigen Engineering Center met Research en Development hal. Voortman Steel Machinery is een snelgroeiend bedrijf en streeft ernaar om zowel bestaande als nieuwe medewerkers een aantrekkelijke werkplek te bieden. De groei van hun afdeling had de grenzen van hun bestaande kantoren bereikt en er was dringend behoefte aan meer ruimte voor onderzoek en ontwikkeling.

Inspirerende omgeving

We kregen de opdracht om een inspirerende omgeving te creëren waar mensen zich kunnen ontwikkelen, groeien en met plezier kunnen werken. De wens van Voortman was om een toekomstbestendig gebouw te realiseren: flexibel, aanpasbaar, duurzaam en tijdloos. Een gebouw dat mensen en de andere gebouwen met elkaar verbindt. Een gebouw waar mensen samenkomen en samenwerken. Het faciliteren van een aantrekkelijke en comfortabele werkplek voor bestaande en nieuwe medewerkers.

Om dit te verwezenlijken werkte reitsema + partners nauw samen met Voortman om een flexibel grid te ontwikkelen. Dit grid diende als basis voor het uiteindelijke ontwerp, wat resulteerde in een gebouw dat zich eenvoudig aan veranderende behoeften kon aanpassen. De plattegronden werden daardoor overzichtelijk met een optimale afmeting voor de projectgroepen. Het ontwerp van de gevel kreeg een regelmatig ritme, wat bijdroeg aan de rustige en tijdloze uitstraling van het ontwerp. De terugliggende gevel en overstekken zorgen voor aangenaam natuurlijk licht en ook zonwering op de werkvloeren. Dankzij de zorgvuldige uitwerking van details en het vakmanschap van de uitvoerende partijen sluiten de verschillende materialen en plaatmaten perfect op elkaar aan.

Levendigheid & interactie

De nieuwbouw omvat kantoorruimtes verdeeld over drie verdiepingen, waarbij elke verdieping zijn eigen kenmerkende kleuraccent heeft (groen, blauw of geel). De werkomgeving is opgedeeld in drie zones die te onderscheiden zijn in rust, ruis tot rumoer. Deze werkplekken worden onderbroken door de bouwkundige kernen, die strategisch zijn geplaatst binnen het grid van het gebouw. Deze bouwkundige kernen zijn ontworpen als houten blokken en fungeren als knooppunten in het gebouw. Ze dienen als verbindingspunten tussen de verschillende verdiepingen, maar ook tussen de diverse kantoorzones en de R&D-hal. Hier vinden ontmoetingen plaats in de kantoorvleugels, waar ruimte is voor levendigheid en interactie.

Kloppend hart

Het vergadercentrum in de nieuwbouw vormt het kloppende hart van de Voortman-campus en verbindt verschillende vestigingen via loopbruggen. Veertien vergaderruimtes brengen alle medewerkers samen om gezamenlijk te groeien, elk vernoemd naar een vestigingsstad van Voortman en voorzien van de bijbehorende skyline. Het vergadercentrum beschikt over een atrium met natuurlijk daglicht en transparante ruimtes, waardoor er talloze visuele verbindingen ontstaan tussen de werknemers, wat de onderlinge samenhang bevordert. De opdrachtgever wilde graag een kunstwerk in het atrium. Reitsema + partners kwam samen met Mahkota met het idee om in plaats van een standaard schilderij of beeld een spitfire vliegtuig te laten maken welke staat voor de passie voor staal, techniek en innovatie van Voortman.

Centrale ontmoetingsplek

Op de begane grond bevindt zich het bedrijfsrestaurant voor 175 personen, dat fungeert als centrale ontmoetingsplek binnen het gebouw en de verschillende vestigingen. Het restaurant beschikt over een professionele keuken waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek vinden. Aan beide zijden van het restaurant zijn terrassen aangelegd die integraal deel uitmaken van de eetgelegenheid.

Campus

Belangrijk voor het ontwerp van de campus was de organisatie van de routing, een professionele uitstraling, vergroening van de werkomgeving en het welzijn van medewerkers. De wens was om de campus zo te ontwerpen dat het autogebruik tot een minimum wordt beperkt. Het parkeren voor medewerkers en vrachtvervoer is omgeleid naar de achterzijde van de nieuwbouw. Aan de groene wand van de parkeergarage ontstaat een prettige omgeving voor ontspanning. Het lijnenspel van groenbakken en bestrating is om het voetgangersgebied te leiden. Hierdoor ontstaan er plekken voor ontspanning en het faciliteren van ontmoetingen welke bijdragen aan een fijne werkplek. De waterpartijen aan de voorzijde weerspiegelen de lucht en bieden een fraai en uitnodigend welkom.

Voortman Steel Machinery — uitnodigende entree

"Een communicatief gebouw waarin talloze verbindingen ontstaan tussen de werknemers wat de onderlinge samenhang bevordert."

Theo Reitsema

Uitstekende samenwerking

Met de Voortman Campus creëert Voortman een voorbeeld van een industrieterrein waar architectuur en landschap samensmelten, en waar medewerkers kunnen werken, ontspannen en samenkomen. Hoewel de Campus nog in aanbouw is, is reitsema + partners nu al bijzonder trots op het uiteindelijke resultaat en wil het graag zijn waardering uitspreken voor de fijne samenwerking met opdrachtgever Voortman Steel Machinery, Mahkota, Voortman Design & Build en alle andere bouwpartners. Wij danken opdrachtgever voor deze opdracht en het in ons gestelde vertrouwen!

Project credits

  • Architectuur

    reitsema + partners architecten

  • Team

    Theo Reitsema, Dennis Weerink, Jacob Kunst, Robert-Jan Altink, Kasper Brinkman

  • Opdrachtgever

    Voortman Steel Machinery