Ons werk

Hoofdkantoor VolkerWessels

Toen het nieuwe kantoor van VolkerWessels in Rijssen opende was men er bijzonder trots op. Het was een hoogwaardig, verfijnd kantoor, waar geïnvesteerd was in kwaliteit en duurzame materialen. Nu, 26 jaar later, is het tijd om het kantoor aan de huidige eisen aan te passen. Reitsema + partners architecten maakt van het bestaande gebouw een modern, licht en duurzaam kantoor. Op basis van de originele kwaliteiten heeft het bureau een overweldigende transformatie geleverd.

Een bijzondere opdracht

Het bestaande gebouw was een bakstenen kantoorgebouw met een groot groen koperen volume aan de westzijde. De twee vleugels – 90 graden ten opzichte van elkaar – zijn met een atrium op de hoek met elkaar verbonden. Destijds was ook geïnvesteerd in kwaliteit en duurzame materialen. Hierdoor was het gebouw lang hoogwaardig en was het 26 jaar niet nodig om te verbouwen. Het atrium, zoals toen gebruikelijk was, communiceerde weinig met de medewerkers en bezoekers. Het oogde formeel. Gangen en trappen voelden gesloten. De lift stond centraal. De ontmoetingen tussen verschillende afdelingen en werknemers bleven daardoor beperkt.

De opdracht aan reitsema + partners was drieledig. Het bestaande gebouw moet wederom toonaangevend worden op ruimtelijk en technisch vlak. Een tijdloze, professionele uitstraling die tegelijkertijd duurzaam en stijlvol is. Ten tweede was de opdracht een kantoor te maken waar iedereen met plezier naartoe gaat; waar men prettig samenwerkt door toepassing van de nieuwste inzichten en er een zorgvuldige zonering tussen rust, ruis en rumoer is. Tot slot dient het gebouw te laten zien wat VolkerWessels allemaal in huis heeft aan kennis en kunde om duurzame, prettige werkomgevingen te maken waarbij ambacht en detail tot zijn recht komen. Om deze doelen te halen heeft het bureau intensief samengewerkt met de opdrachtgever en betrokken bouwbedrijven.

Hoofdkantoor VolkerWessels — exterieur

Kwaliteiten atrium benutten

Slimme ingrepen in het gebouw scheppen licht en ruimte zonder de buitenkant en het karakter van het gebouw aan te passen. Het atrium is verder geopend door de bestaande gesloten betonnen wand in het atrium te vervangen door verdiepingshoge glazen puien. Bij binnenkomst zie je nu niet alleen de balie en ontvangstruimte, maar ook het restaurant, de lobby en de koffiebar op de verdiepingen. Het atrium verbindt zo de verschillende ruimtes en afdelingen in plaats van een apart onderdeel van het gebouw te zijn.

Tegelijkertijd is ook het trappenhuis onder handen genomen. De trappen zijn nu vormgegeven als luxueuze open trap met dezelfde natuursteen als de vloer in het atrium. Glas, doorkijkjes en zorgvuldige belichting maken de trap af. Door de enorme zwevende condor – een beeld van kunstenaar Janos Bittenbinder – een nieuwe plek te geven in het atrium is het beeld nu van alle verdiepingen goed zichtbaar. Het is het aandachtspunt in het atrium.


Contact opnemen

Het nieuwe werken door de ogen van reitsema + partners

Voor de functionele indeling van het gebouw grijpt reitsema + partners terug op haar jarenlange ervaring met het ontwerpen van kantoren. Uit onderzoek bij eerdere projecten blijkt de aanpak van het bureau te leiden tot hogere tevredenheid over de werkomgeving, meer arbeidsproductiviteit, minder verloop en lager ziekteverzuim. Het bureau noemt dit het “nieuwe werken 3.0”.

Slecht ontworpen kantoortuinen en verkeerde inzet van flexwerken leveren namelijk geen bijdrage aan de productiviteit en het welzijn van medewerkers. Het is echter niet perse slecht om in een open omgeving te werken. Mits er genoeg mogelijkheden zijn om rust of rumoer op te zoeken. Medewerkers komen namelijk ook naar kantoor om met elkaar te communiceren. Het “nieuwe werken 3.0” combineert daarom de voordelen van een open werkvloer met de efficiëntie van gesloten kantoren.

Rust, ruis & rumoer

De nieuwe opzet voor het kantoor bevat dan ook een rijke schakering aan verschillende zones. Er is stilte om geconcentreerd te werken, ruis voor beweging en spontane ontmoeting en rumoer voor overleg en ontspanning. Dit onderscheid is op verschillende schaalniveaus terug te vinden. Op de begane grond zijn de meest publieke functies zoals ontvangstruimte, vergaderzalen en flexwerkplekken gerealiseerd. Hoe hoger je in het gebouw komt hoe minder publiek het wordt. De voormalige werkkamer van Dhr. Wessels is daarbij veranderd in de Dik Wesselszaal en wordt gebruikt als grote vergaderruimte.

Ook in de verschillende kantoorvleugels zijn door slimme ingrepen zoneringen gemaakt. Er zijn werkeilanden met maximaal acht bureaus afgewisseld met afgescheiden werkplekken om geconcentreerd te werken. Daardoor ontstaan binnen een kantoorvleugel veel verschillende soorten werkplekken. In de oude opzet vielen de vele kolommen in de gang op. Deze gaven een onrustig gevoel. Door de kolommen op te nemen in een zone met kasten is deze onrust geheel verdwenen. Tegelijkertijd zijn de werkplekken veel lichter geworden nu het daglicht van verschillende kanten binnenstroomt.

Hoofdkantoor VolkerWessels — kantoorvleugel

Hoofdkantoor VolkerWessels — overlegplek

Hoofdkantoor VolkerWessels — kantoor

Hoofdkantoor VolkerWessels — kantoorvleugel

"De dagen worden als korter ervaren in het nieuwe kantoor, zo plezierig is het werken hier."

Luurt van de Ploeg, Financieel directeur VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling in Rijssen

De mens centraal

Volgens Reitsema + partners draait duurzaamheid niet alleen om certificaten. Alleen goede cijfers halen is niet voldoende. De mens staat in de aanpak van het bureau centraal. Als de werknemers zich prettig voelen in een gebouw; het ontwerp en de materialen van goede kwaliteit zijn kan een gebouw esthetisch en technisch veel langer meegaan dan gebruikelijk. In de materiaalkeuze zijn deze twee aspecten leidend geweest. Dit betekent dat de materialen zich de komende 26 jaar goed moeten houden. De keuze voor notenhout en travertin biedt die kwaliteit. Deze natuurlijke materialen verouderen mooi, hout voelt warm aan en past goed bij het bestaande koper.

Goed werk blijft niet onopgemerkt.

 • European Property Award 2019-2020, First prize
 • Luxury Lifestyle Awards 2021, First prize
 • European Property Award 2020-2021, First prize

Project credits

 • Architectuur

  reitsema + partners architecten

 • Team

  Theo Reitsema, Wietse Kloostra, Tim de Graag, Jacob Kunst

 • Opdrachtgever

  VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling en Reggeborgh

Erve BE