Ons werk

Verbouwing de Borkeld

In 2010-2011 heeft reitsema + partners architecten een ontwerp gemaakt voor de verbouwing en restauratie van deze oude boerderij uit 1886. Voor het ontwerp hadden de opdrachtgevers twee wensen: veel daglicht en directe relaties tussen verschillende ruimtes.

Daglicht

De deel van de boerderij is van oorsprong donker. Door een groot daklicht te plaatsen boven de gebinten ontstaat een spannend spel van schaduw en licht. De daklichten bestaan uit één glasplaat en zijn vijf meter breed, ze zijn in hetzelfde vlak als het riet geplaatst om de hoofdvorm van het dak te behouden.

Alle bestaande betimmeringen zijn verwijderd waardoor de oude structuur van de bestaande T-boerderij weer zichtbaar is geworden. Op de bestaande gebinten is een glazen doos geplaatst; de hoofdslaapkamer. Door de nieuwe daklichten hebben de bewoners vanuit de slaapkamer uitzicht over het Twentse coulissen landschap.

Strategische doorbraken zorgen voor veel licht, openheid en verbinding. Een geheel van op maat gemaakte meubelen zorgt voor zowel ruimtelijkheid als intimiteit. De witte gietvloer zorgt voor reflectie van het licht en fungeert als een podium voor de houten gebinten.

Verbouwing de Borkeld — uitzicht over het Twentse coulissen landschap

Verbouwing de Borkeld — witte gietvloer als podium voor de houten gebinten

"Verandert het weer, dan verandert de sfeer. Dat beleven we heel sterk,"

Annemarie Schermerhorn

De Borkeld in RTL 4 woonmagazine

Goed werk blijft niet onopgemerkt.

 • De Borkeld gepubliceerd in Eigen Huis Interieur 2012
 • De Borkeld genomineerd voor Daylight Award 2014

Project credits

 • Architectuur

  reitsema + partners architecten

 • Team

  Theo Reitsema, Dennis Weerink, Stephanie Weitering

 • Fotografie

  Alexander van Berge

Brede School Noorderbreedte